In het verleden werd het beroep van herder meestal beoefend in onherbergzame streken, vaak op berghellingen, in moeras- en veengebieden.
Het gebeurde dan ook regelmatig dat de herder een schaap verloor omdat het in het veen bleef vastzitten of in een spleet van een berg of ravijn viel. Iemand is toen op het idee gekomen om een werktuig te maken waarmee de herder het schaap kon redden.
Een herdersstaf bestaat uit rechte stok en een ronde kromming aan het bovenuiteinde. Door deze kromming van de herdersstaf kon een herder het schaap bij poot of hals omhoog hijsen of uit het moeras trekken.
In ons land komen er geen ravijnen voor, maar wel veengebieden die door schapen begraasd worden. In deze veengebieden zitten veenputten waar een schaap in kan verdwijnen. Door de herdersstaf te gebruiken kan de herder het schaap van een wisse dood redden.
Er bestaat een verschil tussen werkstokken en showstokken. Bij wedstrijden in het schapen drijven met honden ziet men dan ook prachtig bewerkte showstokken die de hobbyherders gebruiken. De beroepsherders gebruiken meestal de werkstokken, maar hebben vaak ook showstokken in hun bezit waarmee ze wedstrijden lopen.
Als hobbyherder werd ik geïnspireerd door deze showstokken en heb dan ook geprobeerd ze te gaan maken. In het buitenland wordt het handvat ook wel van hoorn gemaakt. Aangezien het in Nederland verboden is om te handelen in de hoorns van rammen (dierlijke delen) maak ik de handvatten van diverse soorten hout, voor de staander gebruik ik het hout van de hazelaar omdat dit buigzaam is en blijft. Ook door het gebruik van alleen maar verschillende houtsoorten zijn de stokken een lust voor het oog. Zie onderstaande voorbeelden.
Ik verkoop er wel eens een aan andere herders of vrienden,maar meer omdat ik hen er een plezier mee doe en niet omdat ik er een handeltje van wil maken het is meer om het praten over het schapendrijven en de honden en de gezelligheid.
Voor vergroting en voor de beschrijving van de Herdersstok op de foto klikken.